EU trvá na přerozdělování migrantů. "Není možné, aby se někdo jen vezl," vzkazuje Čechům a dalším odmítačům

ČTK, urm

Evropská komise nadále trvá na tom, aby pro případ vážné migrační krize v některé členské zemi existovala v Evropské unii trvalá možnost přesunout žadatele o azyl do jiných států bloku. Novinářům to dnes řekl první místopředseda komise Frans Timmermans, když týden před posledním letošním summitem EU žádal členské země, aby bylo možné do června 2018 najít celkovou dohodu o nové podobě unijní migrační politiky.

Timmermansova představa se tak na summitu ostře střetne s pohledem středoevropských členských států EU. Například nový český premiér Andrej Babiš už dopředu deklaroval, že v Bruselu hodlá příští týden "kvóty na uprchlíky" jednoznačně odmítnout. Na summitu se má o migraci jednat, oficiální závěry ale nejspíš tato diskuse nepřinese.

Trvalý přerozdělovací mechanismus "podle kvót" obsahuje už návrh komise na reformu unijního azylového systému z jara 2016. Přestože řada jednotlivostí již byla potvrzena, členské státy dosud nenašly shodu právě ohledně klíčového tématu přerozdělování - především kvůli odporu části zemí, což nedávno konstatovalo i končící estonské předsednictví. Naopak europarlament prosazuje daleko větší přerozdělování migračního břemene.

Kvóty jsou nesmysl, budeme s komisí jednat o stažení žaloby, tvrdí Babiš

sinfin.digital