Evropa nemůže jednat nezávisle, jadernou smlouvu nezachrání, myslí si íránský velitel

ČTK

mst

Po rozhodnutí USA vypovědět jadernou smlouvu s Íránem jsou evropské státy ve své snaze dohodu zachránit bezmocné. Řekl to dnes vysoký velitel íránských elitních revolučních gard Hosejn Salámí. Evropa podle něj nemůže v případě jaderné smlouvy jednat nezávisle.

Íránský generál komentoval úterní rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa vypovědět jadernou smlouvu, kterou v roce 2015 s Teheránem uzavřelo šest světových mocností včetně Spojených států. Írán se v ní zavázal pozastavit svůj jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Evropské státy po rozhodnutí Bílého domu daly najevo zájem dohodu zachovat a vyzvaly Írán, aby její ustanovení dál plnil.

Nepřátelé Íránu podle Salámího neusilují o válečný střet. „Chtějí naši zemi zahnat do kouta s pomocí hospodářské izolace. Jediným receptem je zde odpor, nikoli diplomacie,“ citovala Salámího agentura Fars.

Vrchní velitel revoluční gard Mohammad Alí Džafarí už ve středu prohlásil, že Evropané jsou svázáni se Spojenými státy a nemohou se rozhodovat nezávisle. „Je jasné, že se Evropané nemohou nezávisle rozhodovat a že jsou spojeni s Amerikou. Osud íránské dohody je jasný,“ prohlásil Džafarí.

sinfin.digital