Evropa vzdává hold Havlovi. Podívejte se na budovu Europarlamentu, která ponese jeho jméno

Lucie Bednárová

Česká republika se zařadí po bok hrstky zemí, jejichž osobnosti se natolik otiskly do dějin Evropy, že se po nich jmenují budovy unijních institucí. Budova Václava Havla bude sloužit jako sídlo evropského ombudsmana a zároveň nabídne prostory pro europoslance a administrativu. Slavnostní odhalení proběhne ve Štrasburku už příští týden. 

Zatímco někteří čeští politici prosazují odklon od politiky Václava Havla, Evropa má jasno. Ve středu odhalí veřejnosti novou budovu Evropského parlamentu ve Štrasburku, která ponese jeho jméno.

„Budova se bude označovat zkratkou HAV a bude sloužit jako sídlo evropské ombudsmanky. Jsem na to hrdá a vidím v tom obrovskou symboliku. Díky Havlovi jsme se stali inspirací nejen pro Evropu, ale pro celý svět,“ vysvětlila redakci INFO.CZ česká europoslankyně Martina Dlabajová (ALDE), která se podílela na přípravách středečního inauguračního ceremoniálu. V budově Václava Havla budou k dispozici také kanceláře pro evropské poslance a úředníky. Celkově bude v budově 167 kanceláří, které poskytnou zázemí 233 lidem.

Politická korektnost zašlapává svobodu slova, ovlivňuje výroky soudců, říká Kamil Kydalka

sinfin.digital