Evropské socialisty povede do unijních voleb komisař Frans Timmermans

ČTK

Stranu evropských socialistů (PES), která tvoří v Evropském parlamentu druhou největší frakci, povede do květnových voleb jako vedoucí kandidát Frans Timmermans. Strana o tom dnes rozhodla aklamací na svém kongresu v Lisabonu, informovala agentura DPA.

Sedmapadesátiletý Timmermans se postaví především kandidátovi Evropské lidové strany (EPP), která tvoří v europarlamentu nejsilnější frakci. Od počátku listopadu je jím Němec Manfred Weber. Například Aliance evropských konzervativců a reformistů (ACRE) už dříve svou hlavní tváří pro volby do Evropského parlamentu učinila českého europoslance ze ODS Jana Zahradila, evropští Zelení do boje vyslali Němku Franzisku Kellerovou a Nizozemce Base Eickhouta.

Postavení vedoucích kandidátů činí z Webera, Timmermanse a dalších prakticky nominanty na post předsedy Evropské komise, který po volbách opustí Jean-Claude Juncker.

O pozici vedoucího kandidáta evropských socialistů a demokratů, k nimž se řadí i ČSSD, se původně chtěl ucházet rovněž slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Na počátku listopadu se ale své kandidatury vzdal ve prospěch Timmermanse. Uvedl tehdy, že s ním chce úzce spolupracovat.

Vzhledem k tomu, že byl Timmermans jediným kandidátem, nemuselo se hlasovat jako v případě lidovců, kteří vybírali mezi předsedou europarlamentní frakce Weberem a bývalým finským premiérem Alexanderem Stubbem.

Timmermans je bývalým nizozemským ministrem zahraničí od roku 2014 je místopředsedou Evropské komise pod vedením Jeana Claudea Junckera.

sinfin.digital