Evropští neonacisté si z Hitlerových narozenin udělali party. Německé městečko je v obležení policie

ČTK

lup

Několik policistů na metr čtvereční je možné napočítat v částech východoněmecké obce Ostritz. Jindy poklidné městečko se tento víkend kvůli rozsáhlému festivalu neonacistů, kteří si připomínají výročí narození nacistického vůdce Adolfa Hitlera, proměnilo ve zřejmě nejstřeženější místo v Německu. Vedle policistů jsou hodně vidět i místní, kteří v rámci několika protestních akcí dávají jasně najevo, co si o přítomnosti pravicových extremistů myslí.

Městečka Ostritz ležícího na hranicích s Polskem a jen pár kilometrů od severu Čech by si za normálních okolností málokdo všiml. Pár zdejších ulic lemují převážně dvoupodlažní domky s upravenými zahrádkami, které se ničím neliší od desítek podobných saských obcí v okolí.

Tento víkend se ale Ostritz změnil, čehož si projíždějící všimnou nejpozději při vjezdu do obce. Všechny příjezdové cesty do místa s 2300 obyvateli hlídá několik policejních aut a řada policistů, kteří prohlížejí projíždějící vozy. Kdo se dostane přes první kontrolu, zjistí, že po celé obci, v níž je množství dopravních uzavírek, je rozmístěna spousta dalších strážců zákona. Někteří z nich se pohybují pěšky, další jsou na koních nebo hlídkují na břehu Nisy, zatímco nad nimi krouží policejní vrtulník.

Zřejmě největší manévry saské policie za posledních deset let vyvolal neonacistický festival Schild und Schwert (štít a meč), zkráceně SS, při němž se pravicoví radikálové sešli v areálu zdejšího hotelu Neisseblick. Právě zde je přítomnost policistů zdaleka největší. Jen naproti vjezdu do hotelu parkovalo v pátek večer přes 20 policejných dodávek, před nimiž hlídkovaly desítky policistů. Další desítky byly připravené v záloze hned za rohem.

sinfin.digital