Evropu sužuje vlna horka s názvem Lucifer. Teploty přes 40 stupňů mají první oběti

ČTK

raz

Vlna horkého vzduchu pojmenovaná Lucifer dnes vyhnala teploty v několika zemích jižní a střední Evropy nad 40 stupňů Celsia. Varování před vedrem platí v 11 státech, včetně Slovenska, uvedla meteorologická služba Meteoalarm. Nejpostiženější je Itálie, Maďarsko a balkánské státy. Horko si vyžádalo již několik lidských životů. V Rumunsku zemřeli dva lidé a v Polsku jeden, další osoby musely být hospitalizovány, uvedla agentura Reuters. Horko a sucho jsou také příčinou lesních požárů a neúrody.

Varování před vedry platí rovněž pro Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Makedonii, Švýcarsko, Chorvatsko a Slovinsko. Britský list The Guardian napsal, že jde o nejintenzivnější vlnu horka od roku 2003. Teploty kolem 40 stupňů Celsia očekávají meteorologové i příští týden, trvat mají minimálně do pondělí.

V Albánii bojuje 300 hasičů a vojáků se 75 lesními požáry. Země již požádala o pomoc Evropskou unii. Lesní požáry podle serveru BBC News sužují také Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Makedonii a Chorvatsko. Vedro zaměstnává hasiče i v Itálii.

Poblíž Říma dnes meteorologové naměřili 43 stupňů Celsia a na Sicílii 42 stupňů. Varování před vedrem platí pro 26 italských měst, kromě metropole se týká například Benátek. V obou městech už dříve úřady kvůli nejhoršímu suchu za posledních 60 let nechaly vypnout přívody vody do fontán.

„Zlom mu pár kostí!“ Internet šokovalo video, muž na něm poštvává holčičku proti Romům a muslimům

sinfin.digital