EXKLUZIVNĚ: Izrael nevyšel ze střetů s Hamásem jako vítěz, říká velitel elitní armádní jednotky

Pavel Novotný

Izraelské volby očekávám v březnu, nebo někdy na jaře. A není jisté, že v nich vyhrají pravicové strany, kteří tvoří nynější vládní koalici, říká v rozhovoru pro Info.cz Doron Avital, bývalý izraelský poslanec a velitel elitní armádní jednotky Sajeret Matkal. Ta podle jeho zkušeností provádí tajné operace vcelku často a ta nedělní, při které zemřel jeden izraelský voják, tak nebyla zvláště výjimečná. 

Izraelská vládní koalice se rozpadá. Nové volby musejí proběhnout během jednoho roku. Kdy podle Vašeho odhadu půjdou Izraelci k volbám?

Mám za to, že proběhnou už v březnu, nebo na jaře, i když je to samozřejmě jen můj odhad. Existující koalice už teď nemá moc důvodů k pokračování.

Průzkumy naznačují, že pravice má opět nakročeno k vítězství. Stane se tak?

Nemyslím, že je teď pravicová vláda zvláště populární. Není to tak jednoznačné. Z posledních potyček s hnutím Hamás, které ovládá palestinské Pásmo Gazy, nevyšla právě jako vítěz. Rétorika pravicové vlády je sice tvrdá, ještřábí, její činy tomu ale neodpovídají. Dokonce i středolevé strany jí ostře kritizují za nedůsledný přístup vůči Hamásu.

sinfin.digital