EXKLUZIVNĚ: Trump dosazuje do agentur popírače klimatické změny, říká americká vědkyně

Markéta Žižková

Camille Parmesan patří mezi nejvlivnější vědce, kteří se věnují klimatické změně. Po nástupu Donalda Trumpa do funkce si už ale nemyslí, že se svému výzkumu může dál věnovat v domovských Spojených státech. Přijala proto nabídku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v rámci výzvy Make Our Planet Great Again. „Vědci, které zaměstnávají vládní agentury, nemohou žádat o financování výzkumů na toto téma. Nemohou mluvit s médii. Jde o velmi špatné prostředí. Já osobně nepotřebuji mnoho peněz, mohu svůj výzkum dělat levně. Ale nechci pracovat v tak negativní atmosféře,“ popisuje v rozhovoru pro magazín InfoLab podmínky v USA vědkyně.

Dopad klimatické změny na divoké rostliny a zvířata tak nyní bude zkoumat z Pyrenejí. Dosavadní bádaní vědců je podle ní alarmující. „Zhruba padesát procent druhů se posunuje na sever nebo do vyšších poloh. To je obrovské číslo, když vezmeme v potaz, že zažíváme pouze velmi mírné ohřívání. Ve svém výzkumu ale přicházím na to, že i ty druhy, které se nehýbají, přichází s velmi komplexní reakcí na klimatickou změnu,“ vysvětluje Parmesan.

Rozhodla jste se opustit Spojené státy a Velkou Británii a vyslyšet nabídku Emmanuela Macrona pro vědce, kteří se zabývají klimatickými změnami. Co vás k tomu vedlo?

Do Velké Británie jsme se odstěhovali především z rodinných důvodů, abychom se postarali o manželovu matku. Po její smrti jsem se připravovala na návrat do Spojených států. Rozhlížela jsem se po možných pozicích, mluvila jsem s kolegy. Už kvůli brexitu se mi v Británii příliš nechtělo zůstávat. Jenže poté došlo ke zvolení Donalda Trumpa, což mě odradilo od návratu do USA. Kladla jsem si tedy otázku, kam půjdu. Přihlásila jsem se na pozici v Kanadě. A poté přišel Emmanuel Macron se svou iniciativou Make Our Planet Great Again (francouzský prezident formuloval výzvu poté, co se USA stáhly z Pařížské dohody o změně klimatu, jedná se o narážku na Trumpovo heslo Make America Great Again – pozn. red.). A já si řekla: to je perfektní řešení.

Kdo je Camille Parmesan?

Camille Parmesan působí jako profesorka biologie na University of Texas (USA) a University of Plymouth (VB). Ve svém výzkumu se soustředí na dopady klimatické změny na divoké rostliny a zvířata. Konkrétně zkoumala vliv na komunity motýlů. V současnosti se zabývá i šířením nemocí společně s pohybem živočichů. Přijala nabídku prezidenta E. Macronem a na příští roky se přemístí do Francie. Patří mezi nejvlivnější vědce, kteří se věnují klimatické změně.

Opravdu se situace za Trumpovy administrativy zhoršila natolik, že je například těžké sehnat peníze na financování vědy?

Je zajímavé, že se neustále mluví o financování. To ale není ten důvod, proč většina z nás USA odmítá. Francouzskou podporu získalo osmnáct vědců, já jsem se setkala se třinácti z nich. Pro nás všechny je samozřejmě příjemné, když máme k dispozici finanční zdroje, je to nutná součást, ale ne ta hlavní. Nikdo z nás nechce působit v prostředí, kde máte mnoho popíračů klimatických změn v Kongresu a najednou také prezidenta s totožnými názory. Do čela vládních agentur jmenuje lidi, kteří klimatické změny také popírají. Ty přitom financují výzkum a zaměstnávají vědce. Ve Spojených státech vznikala většina výzkumů v rámci agentur, ne na univerzitách. Pokud to převedeme na čísla, tak se podle mě jedná o poměr 70 ku 30.

sinfin.digital