Exkluzivně z Mosulu: Jediný muž, který se postavil Islámskému státu

Lenka Klicperová

Jarmila Štuková

Seznamte se s jednou z hlavních vojenských hvězd pokračující mosulské operace. V jiných zemích se všichni chtějí fotit s velikány stříbrného plátna nebo slavnými fotbalisty jako je Messi nebo Ronaldo. Tady v Iráku je podobnou celebritou muž středního věku v uniformě. Generál Alí Furadží.

 

Stalo se to v Tikrítu 12. června 2014. Islámský stát, tehdy na vzestupu, napadl vojenskou základnu Spyker. 350 důstojníků zbaběle uprchlo a nechalo na místě několik tisíc neozbrojených kadetů. Nezkušení mladí vojáci zůstali vydáni napospas bojechtivým islamistům. Na sedmnáct set z nich džihádisté povraždili. Video, které potom vložili na internet, zachycuje jednu z nejotřesnějších hromadných vražd za dobu existence IS.

Mladé, povětšinou šíitské rekruty stříleli jednoho po druhém zezadu do hlavy. Zoufalé výkřiky a žadonění o milost se táhly celou hrůznou nahrávkou. Poslední pocity těch, kteří už viděli vraždu svých kolegů, si nelze ani v nejmenším představit. Břehy Tigridu byly pokryté mrtvými těly a voda v řece se zbarvila do ruda. Z dvou tisícovek profesionálních vojáků zůstalo bránit základnu pouhých šedesát jedna důstojníků a jejich 440 mužů. Žalostnému počtu věrných tehdy velel právě generál Alí Furadží.

Muž, který neutekl
sinfin.digital