Exkluzivně z Mosulu. Nejhorší zbraň Islámského státu

Lenka Klicperová

Jarmila Štuková

Vidět před sebou znetvořené tváře svých dcer musí být pro matku jedna z nejstrašnějších věcí na světě. Navíc, když se dozví, že už nikdy neuvidí. Roztříštěné obličejové kosti jim napořád zničily zrak. Do života této mosulské rodiny vstoupil brutální silou Islámský stát. Stali se oběťmi sebevražedného atentátníka. Jedné z nejhorších zbraní islamistů. Reportáž Lenky Klicperové a Jarmily Štukové.

Na špinavé posteli urgentního příjmu erbílské všeobecné nemocnice sedí zoufalá žena ve žlutém šátku. Do kola plačtivě opakuje jediné: „Prosím, pomozte mi zachránit mé děti.” Slyšet znovu a znovu z jejích úst jediné anglické slovo „please", drásá srdce. Její dvě starší dcery potřebují tak složitou operaci, které místní lékaři nejsou schopni. A bohužel nemají ani potřebné vybavení. Tři další mladší děti utrpěly také tržné rány na obličeji a dalších částech těla, stejně jako ona a její manžel. Další příbuzní, kteří s ní byli v domě v době výbuchu, tolik „štěstí” neměli. Zemřeli přímo na místě.

Neviděl jsem nic, všude bylo plno dýmu, měl jsem v očích krev. Začal jsem hledat děti. Přede mnou leželo tělo bez hlavy. Vedle hořela mrtvola naší příbuzné

sinfin.digital