Exkluzivně: Za útěk z Mosulu hrozí smrt, přesto se o něj tisíce zoufalých lidí pokoušejí

Lenka Klicperová

Jarmila Štuková

Změť těl na korbě vojenského náklaďáku připomíná transporty za druhé světové války. Vyděšené dětské oči. K smrti unavené ženy zahalené do černého nikábu třesoucí se zimou. Muži s vyhaslým pohledem kouřící opodál. Tak vypadají uprchlíci z válečného Mosulu. Mají za sebou většinou víc než dvanáct hodin pochodu o život. 

Na začátku operace se počítalo s tím, že Mosul opustí až 800 tisíc lidí, které bude potřeba ubytovat v uprchlických táborech. Zatím se odhaduje, že se to podařilo asi čtvrtině z nich. Baibokhet leží na severu Mosulu, právě tady armáda zřídila místo pro nově příchozí. Prašný plácek ohraničuje ostnatý drát. Za ním parkují velké nákladní vozy, na nichž armáda převáží Mosulany do uprchlického tábora Khazer. Je jich tam na dvacet sedm tisíc, každým dnem přibývají další.

„Islamisté přímo před jeho očima zapálili jeho dům. Dozvěděli se totiž, že chce odejít. To byla jejich pomsta. V domě ale zůstalo dvouměsíční dítě a jeho stará matka, která nedokázala sama utéct. Společně uhořely."

sinfin.digital