Exministr obrany měl vazby na Rusko a málem zničil armádu, píše oceňovaný polský novinář

Hlídacípes.org

Lucie Sýkorová

Antoni Macierewicz, který byl do letoška polským ministrem obrany, měl vazby na ruské tajné služby i mafii, píše ve své nové knize polský novinář Tomasz Piątek. „Největším problémem bylo, že v pozici ministra obrany málem zničil polskou armádu. A zároveň vytvořil za peníze daňových poplatníků svoji vlastní alternativní armádu,“ komentuje Piątek zhruba dvouleté působení Macierewicze ve vládě strany Právo a Spravedlnost.

Tomasz Piątek od roku 2013 pracuje pro deník Gazeta Wyborcza. O exministru Macierewiczovi napsal už dvě knihy. Polskou společnost popisuje jako extrémně rozdělenou: „Nyní jsme „my“ a „oni“ – ti, kteří věří konspiracím, jsou zároveň přesvědčeni, že všichni, kteří jim nevěří, jsou spoluzodpovědní za neštěstí u Smolenska,“ říká.

Polsko podle něj potřebuje jasný signál od Evropské unie, že kroky současné vlády jsou v rozporu s unijními hodnotami. Členové Evropského parlamentu a komise by se prý aspoň jednou měli podívat na polské veřejnoprávní zprávy, „aby viděli, jaká propaganda severokorejského typu je nyní provozována v Polsku“.

Organizace Reportéři bez hranic vyhlásila Tomasze Piątka novinářem roku 2017, letos v říjnu převzal také Cenu za svobodu a budoucnost médií Mediální nadace Sparkasse v Lipsku.

Nejen o aktuální situaci v Polsku se bude tento týden mluvit také v Praze na konferenci Newsocracy, jejímž je HlídacíPes.org mediálním partnerem.

Varování pro zdánlivě neporazitelnou polskou vládu. Opozice je zpět na scéně a sílí

sinfin.digital