Expert na ruské dezinformace: Chceme hrát s Putinem šachy, on s námi ale boxuje

Marek Hudema

Poslanci velkých českých politických stran šíří ruské dezinformace. A stejně tak činí i český prezident. Říká to Jakub Kalenský, odborník na ruské dezinformace se zkušenostmi z EU, který nyní pracuje pro americký thik-tank Atlantic Council. Ruská dezinformační  mašinérie je podle něj rozsáhlá, neustále produkuje nové lži a podporuje extrémisty. V soupeření s Ruskem podle něj prohráváme. „Neaktivita některých politiků v této oblasti je sebevražedná,“ tvrdí.

Působil jste v týmu EU, který se zabývá ruskou propagandou. Řekl jste, že se Vám tehdy podařilo přesvědčit o reálnosti ruské hrozby většinu politiků, ale neaktivita některých z nich je podle Vás "sebevražedná". Koho jste tím myslel?

Asi bychom měli říci, že se nám podařilo přesvědčit většinu z těch politiků, se kterými jsme se setkali. Ne každý s námi totiž mluvit chtěl. Naším cílem bylo ukázat, co je ruská dezinformační kampaň. A že je skutečně velká. Že se netýká jen Brexitu, amerických voleb nebo sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou (pozn.red.: letadlo bylo sestřeleno v roce 2014 z území proruských separatistů zařízením dodaným ruskou armádou, které bylo posléze odvezeno zpět do Ruska). Jde o neustálou, celodenní i celoroční produkci lží. Jde totiž také o rasové otázky, Evropskou unii a další věci.

A co myslím tou sebevražednou neaktivitou? Tvůrcům ruských dezinformacím nejde o to, aby tam či onde byl v pozici premiéra nebo ministra konzervativec, socialista nebo liberál. Nechtějí člověka, který reprezentuje běžné politické myšlenky. Oni chtějí na rozhodující pozici komunistu nebo fašistu a podporují proto všude v Evropě extremisty, a to jak na ultrapravici, tak na ultralevici. Snaží se zničit politický mainstream, normální strany.

Kanaďan zadržovaný v Číně se objevil na sociálních sítích. Získal Peking jeho účty?

sinfin.digital