Expert OSN ukázal „ostudné statistiky“: Chudí Američané za Trumpa ještě více chudnou

ČTK, luš

Chudoba ve Spojených státech je rozsáhlá a prohlubuje se za vlády Donalda Trumpa, jejíž politika se zdá být zaměřena na svinování záchranné sítě u milionů chudých a na odměňování bohatých. Uvedl to podle agentury Reuters zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva Philip Alston. Americké úřady vyzval, aby raději poskytly solidní sociální ochranu a řešily základní problémy, než aby „trestaly a věznily chudé“.

Zatímco sociální dávky poklesly a přístup ke zdravotnímu pojištění se ztížil, Trumpova daňová reforma udělila mega-bohatým a velkým společnostem neočekávané finanční bonusy, což nerovnost dále prohloubilo, uvedl Alston ve zprávě. Přestože americký prezident Lyndon Johnson již v 60. letech vyhlásil boj proti chudobě, americká politika v tomto směru byla podle zpravodaje „přinejlepším liknavá“.

„Avšak politiky, které začaly loni, se zdají být záměrně navrženy tak, aby zrušily základní ochranu nejchudších, potrestaly ty, kdo nemají práci, a přeměnily i základní zdravotní péči ve výsadu, na kterou je nutné si vydělat, než právo občanů,“ upozornil Alston.

Ve Spojených státech podle něj žije v chudobě 41 milionů lidí, z toho 18,5 milionu v krajní nouzi. Třetinu chudých představují děti. Z průmyslových zemí mají USA nejvyšší míru chudé mládeže. „Jejich občané umírají dříve a bývají nemocnější než občané z jiných bohatých demokracií, stále častěji se v USA vyskytují vykořenitelné tropické nemoci. Mají nejvyšší míru uvězněných občanů na světě a největší míru obezity z vyspělých zemí,“ uvedl expert.

Agentura Reuters nicméně upozornila, statistické údaje, které Alston citoval, se týkají pouze období do roku 2016, a tak chybí data pro srovnání, zda a jak se chudoba rozšířila od Trumpova nástupu do Bílého domu v lednu 2017. V Ženevě nebyli k dosažení američtí představitelé, aby se k zprávě vyjádřili.

4976305:article:true:true:true

Australan Alston, který je považován za zkušeného experta na lidská práva a přednáší právo na univerzitě v New Yorku, má předložit svou zprávu Radě OSN pro lidská práva ještě tento měsíc. Ta vychází z návštěvy několika amerických států, včetně venkovské Alabamy, slumů v Los Angeles či Portorika.

Alston také upozornil na „ostudné statistiky“ ohledně rasové diskriminace, podle kterých mají Afroameričané 2,5krát větší vyhlídky na život v chudobě než běloši. Oproti nim jsou na tom hůře také ženy, Hispánci, přistěhovalci či indiáni. Bezdomovců je v Americe „přinejmenším 550 000“.

sinfin.digital