Experti: Jaderné odzbrojení KLDR by mohlo trvat až 15 let. Jak by reálně probíhalo?

ČTK, raz

Ukončení severokorejského jaderného programu by vzhledem k jeho rozsahu znamenalo jednu z nejnáročnějších operací svého druhu na světě, která by mohla trvat až 15 let. Podle šéfa Bílého domu Donalda Trumpa je právě denuklearizace cílem singapurského summitu. Toto slovo má ale jiný význam ve Washingtonu a jiný v Pchjongjangu, upozornil dnes list The New York Times.

V Severní Koreji je podle zprávy politologické společnosti Rand Corporation 141 míst spojených s výrobou nebo testováním zbraní hromadného ničení. V Jongbjonu, hlavním z nich, je podle analýz satelitních snímků 663 objektů. Jaderné středisko má rozlohu téměř osm čtverečních kilometrů.

Situaci komplikují nedostatečné informace o severokorejském jaderném arzenálu. Atomových bomb má KLDR podle odhadů dvacet až šedesát. Není také jasné, zda tunely vyhloubené v severokorejských horách obsahují zbrojní továrny nebo mobilní rakety.

3866103:article:true:true:true

Jakýkoli proces odzbrojení proto musí začít oznámením o všech armádních zařízeních a všech zbraních, aby je západní analytici mohli porovnat s vlastními informacemi. Zahraniční experti by nedokázali sami severokorejský jaderný program zlikvidovat, nejlepším postupem by podle odborníků bylo vyslání západních pozorovatelů, kteří by na likvidaci dohlíželi. Trvalo by to nejméně několik let, ale možná až půldruhé dekády.

INFO.CZ v epicentru: Hamburgery a kamery na každém rohu. Singapur vítá summit Kima a Trumpa

sinfin.digital