Expertka: Státy v Africe spolu neobchodovaly, vyvážet do Evropy bylo levnější. To se teď změní

Milan Rokos

Smlouva o volném obchodu mezi africkými státy je obrovskou příležitostí, říká v rozhovoru pro INFO.CZ Tighisti Amareová, odbornice na černý kontinent z britského think-tanku Chatham House. V české metropoli byla v těchto dnech jedním z řečníků Mezinárodního symposia české zahraniční politiky.

Evropany před rokem nadchl etiopský premiér Abiy Ahmed, který provedl řadu prodemokratických reforem, jeho země se ale potýká i s etnickým násilím, zvláště v regionu Amhara. V červnu dokonce zažila pokus o puč a vraždu šéfa armády. Jaká je situace v zemi teď?

Etnické střety nebyly jen v Amhaře, ale i v jiných regionech mezi různými etniky. Pro Etiopii to představuje klíčový problém, na který je potřeba se plně zaměřit. Bylo už sice technicky vytvořeno ministerstvo míru, které by se etnickým násilím mělo zabývat, je ale třeba mu dát více pravomocí. Nemám pocit, že by se kromě vzniku některých komisí problém příliš řešil. Výsledkem těchto konfliktů je i to, že v roce 2018 byly v zemi tři miliony vnitřních uprchlíků, což je jeden z nejvyšších počtů ve světě.

Ve Středomoří stále riskují životy tisíce migrantů. Tito aktivisté je tahají z vody

sinfin.digital