Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Exprezident Bush je ve vážném stavu, do nemocnice ho přivezli den po smrti manželky

Exprezident Bush je ve vážném stavu, do nemocnice ho přivezli den po smrti manželky

Bývalý americký prezident George Bush starší byl kvůli nespecifikované infekci, která se mu dostala do krve, přijat na jednotce intenzivní péče a jeho stav je vážný, ačkoli je při vědomí a se svým okolím komunikuje. Oznámil to mluvčí Bushovy rodiny Jim McGrath. Třiadevadesátiletý politik byl do nemocnice převezen v neděli, den po pohřbu své manželky Barbary.

Bush byl hospitalizován v Houstonské metodistické nemocnici. McGrath uvedl, že Bush má vůli se uzdravit. V pondělí mluvčí sdělil, že dobře reaguje na léčbu a že se zdá, že se zotavuje.

Televize CNN s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký Bushově rodině informovala, že prezident je v nemocnici kvůli sepsi, která může být smrtelná, obzvláště pro pacienty ve vysokém věku. Zmíněný zdroj řekl, že Bush je v kritickém stavu.

Nejstarší dosud žijící americký exprezident vykonával úřad v letech 1989 až 1993. V sobotu se v houstonském kostele naposledy rozloučil se svou o rok mladší ženou, která zemřela před týdnem. Jejich manželství trvalo 73 let.

Syn Jeb ve smuteční řeči během pohřbu vzpomínal, jak před několika lety jeho matka onemocněla a krátce nato stihla nemoc i otce. Jeb jej prý podezíral, že si nemoc navodil uměle, aby mohl být s manželkou v nemocnici.

Bush byl loni v nemocnici se zápalem plic, když musel být ošetřován na jednotce intenzivní péče, dokázal se však zotavit. V posledních letech se pohybuje na kolečkovém křesle. V roce 2015 si po pádu v rodinné rezidenci ve státě Maine poranil krk. O rok dříve byl dvakrát hospitalizován, jednou na několik týdnů se zápalem plic a podruhé kvůli dýchacím potížím.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1