Extrémní mrazy už v Evropě zabily přes 60 lidí, nejvíc v Polsku

ČTK

Více než 60 lidí od začátku minulého týdne zemřelo napříč Evropou kvůli vlně silných mrazů. Třetina obětí přitom připadá na Polsko, kde jen během pondělí zemřelo šest lidí a od 1. listopadu se tak tragická bilance této země v letošní zimě zvýšila na více než 70 mrtvých. Následkům podchlazení podlehli od pátku také čtyři lidé na Slovensku, sdělilo dnes tamní Operační středisko záchranné zdravotní služby.

Nejméně dalších devět lidských životů si od víkendu vyžádalo mrazivé počasí a přívaly sněhu na západním Balkánu. Oběti hlásí Srbsko, Makedonie, Albánie a Bosna. Kvůli nebezpečnému ledu se zastavila lodní doprava na Dunaji od Maďarska po Rumunsko, ale i na Sávě. Podobné opatření přijaly také německé a polské úřady na Odře.

Zejména na jihu, ale i v centrální části Srbska je dál kvůli sněhovým závějím řada vesnic odříznutá od okolí. V obci Duga Poljana umrzli 88letý muž a jeho 64letý syn. Naproti tomu štěstí měl muž, který podle místních médií spadl v obci Smoljinac na východě země do vyschlé studny a dva a půl dne přežil v pětimetrové hloubce až dvacetistupňové mrazy, než ho náhodou objevil soused.

Ledová apokalypsa: Vědci zveřejnili zneklidňující předpověď pro Evropu

sinfin.digital