Favorit voleb s ostrými lokty. Generálové mají jasno ohledně Jeruzaléma i Palestiny

Pavel Novotný

Pokud vyhrajeme, v žádném případě neplánujeme ihned stáhnout izraelské vojáky z palestinského Západního břehu. A taky chceme jednotný Jeruzalém. Tak se dá ve zkratce shrnout program, se kterým jde do dubnových parlamentních voleb aktuálně nejsilnější izraelské politické hnutí nazvané „Modrá a Bílá“. Co by jeho úspěch židovskému státu přinesl?

Podle posledních průzkumů se hnutí „Modrá a Bílá“ dostalo do vedení a drží si náskok zhruba pěti až sedmi křesel. Kdyby se tedy parlamentní hlasování plánované na začátek dubna konalo teď, tři bývalí náčelníci generálního štábu spojení do společné politické platformy pojmenované po barvách izraelské vlajky by porazili stále pravicovější Likud vládnoucího premiéra Benjamina Netanjahua.

Co by tedy čekalo Izrael pod jejich vládou, jakkoli by po případném vítězství museli v mnohém ustoupit nezbytným koaličním partnerům? Především navýsost pragmatický postup vyjádřený upřímnou větou z politicky centristické platformy modrobílých: „Náš světonázor je dán tématy, která jsou pro izraelskou veřejnost nejdůležitější.“

Padne Netanjahu? Proti pravicovému premiérovi se spojily těžké váhy izraelské politiky

sinfin.digital