FBI odposlouchávala Trumpova poradce, měla ho za Ruskou spojku. Nelegálně nás sledovali, běsní prezident

ČTK

lup

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil několik stovek dosud utajovaných stránek, které se týkají vyšetřování údajných ruských zásahů do prezidentské kampaně v USA. Oznámil to list The New York Times. Silně začerněný text obsahuje mimo jiné informace o sledování a odposlechu bývalého poradce volebního štábu nynějšího prezidenta Donalda Trumpa Cartera Page, podezřelého ze spolupráce s Ruskem. Podle Trumpa dokumenty dokazují, že jeho volební kampaň byla předmětem ilegální špionáže ze strany FBI. Page podezření odmítl jako zavádějící.

Aby mohla FBI Page sledovat a odposlouchávat, musela si předloni v říjnu vyžádat povolení speciálního amerického soudu FISA. Z textu žádosti, který byl částečně zveřejněn, podle newyorského listu vyplývá, že FBI podezírala Page ze spolupráce s Ruskem s cílem ovlivnit prezidentské volby. Page konspiraci s Moskvou popírá.

"Page spolupracuje s ruskou vládou a organizuje s ní spiknutí," zdůvodňuje FBI žádost o odposlechy. Vyšetřovatelé prý byli přesvědčeni, že Page je předmětem cíleného verbování Ruskem. "V rozporu se zákony USA chce podkopat a ovlivnit výsledek prezidentských voleb v roce 2016," uvádí se v dokumentu.

ANALÝZA: Evropa chce vytvořit tábory pro migranty v chaotické Libyi. Je to ale vůbec reálné?

sinfin.digital