Filipínští muslimové v referendu podpořili autonomii. Skončí desetiletí krvavých sporů?

ČTK

lup

Muslimové na jihofilipínském ostrově Mindanao v referendu schválili vznik nové autonomní oblasti Bangsamoro na jihu země. Vyplývá to z výsledků hlasování, které zveřejnili oficiální činitelé a o kterých informovala agentura AFP. Tento krok by měl vést k míru po desítkách let ozbrojeného konfliktu, který si vyžádal na 150 tisíc obětí. Referendum se konalo 21. ledna.

Šestého února bude referendum v provinciích Lanao del Norte a Cotabato, kde rovněž žije početná muslimská menšina; voliči budou rozhodovat, zda se k nově vzniklému regionu Bangsamoro připojí.

Muslimové se v oblasti chopili zbraní v 70. letech minulého století s požadavkem autonomie nebo nezávislosti převážně muslimského jihu země, která je jinak převážně katolická.

Komplikované jednání mezi Manilou a nejdůležitější povstaleckou skupinou Fronta islámského osvobození Morů (MILF) vyvrcholilo v roce 2014 podpisem mírové smlouvy. Později však dohoda uvízla ve filipínském parlamentu, kde se schvalování zablokovalo až do loňského roku.

Rituální porážka je humánnější, její zákaz nic neřeší, říká pražský košer řezník

sinfin.digital