Finále Afrického poháru: Pouštní lišky bojují i za Alžířany protestující proti diktatuře

Milan Rokos

V pátečním finále afrického fotbalového šampionátu se střetne tým Senegalu s Alžírskem. Alžírští hráči dali před rozhodujícím zápasem jasně najevo, že podporují revoluční hnutí ve své zemi. Gesto tamní vlády, která na finále vypravila 28 letadel s fanoušky ve snaze usmířit se s národem, protestujícím Alžířanům stačit určitě nebude.

Pokud by páteční finále Alžířané proti Senegalu vyhráli, zopakovali by triumf svých předchůdců starý téměř třicet let. Tým, který už vyřadil mimo jiné Pobřeží slonoviny nebo Nigérii, bude bojovat i za lidi protestující v ulicích proti vládě.

„To, co se děje, je úžasné. Koncentrujeme se ale jen na finále Afrického poháru národů a chceme ho vyhrát pro lidi,“ prohlásil ve čtvrtek záložník Adlène Guediura. „Jsme si vědomi toho, co se děje. Lid, který reprezentujeme, dokázal skvělé věci,“ dodal hráč anglického Nottinghamu Forest pro deník 20 minutes.

Ukážeme světu, co umí Alžířané

„Chceme být reprezentativní a ukázat světu, čeho jsou Alžířané schopní, což je i případ pátečních manifestací,“ doplnil ho trenér Džamál Balmádí. Revoluci, která už dokázala donutit k demisi prezidenta Abdalazíze Butefliku, podpořil veřejně během turnaje i Zinédine Zidane, francouzská fotbalová ikona alžírského původu.

Válka s Trumpem i za rovné platy. Ženské mistrovství světa ve fotbale opanovala politika

sinfin.digital