Francie připravuje přísnější imigrační pravidla. Jak zatím přitvrdily ostatní státy?

ČTK

raz

Francouzské Národní shromáždění v neděli večer schválilo přísný protiimigrační zákon, který počítá i s vězením pro nejzávažnější případy jeho porušení. Také zdvojnásobuje dobu, po kterou mohou být migranti, kteří žijí v zemi bez souhlasu úřadů, drženi v detenčních zařízeních, a to na 90 dnů. Naopak budou zkráceny lhůty pro vyřizování azylových žádostí a zjednodušeny procedury kolem vyhošťování odmítnutých cizinců. V červnu se textem bude zabývat ještě druhá komora parlamentu - Senát, který ovládá pravicová opozice. Ta podle agentury AFP již dala najevo, že v něm provede výrazné změny. Opatření kritizují i organizace hájící lidská práva. S přísnějšími změnami už dříve přišly i další evropské státy. Co přesně upravovaly?

Dánsko

Parlament zpřísnil v lednu 2016 azylové zákony, které umožňují dánským úřadům odebírat žadatelům o azyl cennosti a hotovost nad 10.000 dánských korun (34.000 Kč) v rámci spoluúčasti na financování péče o imigranty. Úřady také snížily migrantům podpory o 45 procent.

Maďarsko

 Parlament schválil v březnu 2017 zákon, který umožňuje systematicky omezovat svobodu pohybu migrantů. Ti jakmile vstoupí do země, jsou v pohraničí zadržováni v uprchlických táborech až do definitivního vyřízení jejich žádostí o azyl. Maďarská strana Fidesz po vítězství v letošních dubnových volbách hodlá prosadit zákon zvaný Stop Sorosovi, jehož cílem je omezit migraci. Tento předpis je součástí protiimigrační kampaně premiéra Viktora Orbána namířené právě proti finančníkovi Georgovi Sorosovi. Zákon má postihnout hlavně nevládní organizace, které s tvrdým tažením vlády proti migraci nesouhlasí, a to zdaněním darů přicházejících pro ně ze zahraničí, nebo i zákazem jejich činnosti.

Poplatek za pobyt a žádná „dovolená“. Rakousko zpřísní azylovou politiku

sinfin.digital