Francie si ze Sýrie přiveze džihádisty a potrestá je. Zabijte je, navrhuje opoziční poslanec

Milan Rokos

Odsoudit, uvěznit, nebo dokonce zabít? Francie bude muset v blízké době řešit osud 130 džihádistů, kteří se podle televize BFMTV vrátí v nejbližších týdnech do vlasti. Repatriaci někdejších bojovníků teroristického hnutí Islámský stát s rodinami ze Sýrie v úterý potvrdil ministr vnitra Christophe Castaner.

Francouzské úřady se obávají, že po odchodu dvou tisíc amerických vojáků ze Sýrie by Kurdové, kteří nyní zahraniční džihádisty zadržují, mohli tyto lidi propustit. Francouzské tajné služby by pak pravděpodobně ztratily jejich stopy, a proto je lépe je vrátit do vlasti a mít je pod kontrolou. Ještě před rokem přitom dávali francouzští diplomaté přednost souzení džihádistů v zemích, kde byly zadrženi – tedy pod podmínkou, že se dočkají standardního procesu včetně obhajoby.

„Všichni, kteří se vrátí do Francie, budou předáni justici. Pokud soudce dojde k závěru, že by měli být uvězněni – a to bude ve většině případů – budou ve vězení,“ ujistil teď ministr Castaner. Počet vrátivších se džihádistů ale odmítl upřesnit.

sinfin.digital