Gesto přátelství k Izraeli i úlitba Zemanovi? INFO.cz mluvilo s konzulem ČR v Jeruzalémě

Pavel Novotný

Do konce května bude mít Česká republika opět honorárního konzula v Jeruzalémě. Průmyslník Dan Propper, jehož rodina pochází z Teplic, chce pomáhat hlavně vzájemnému byznysu. O české politice mluvit nechce, přesto zřejmě tuší, že zřízení jeho úřadu je i politickým gestem vůči Izraeli. Praha totiž v následujících měsících, ba zřejmě ani letech, nebude následovat USA a ambasádu nechá tam, kde je. Tedy v Tel Avivu.

„Nejstarší zápisy, které jsem dohledal, pocházely z roku 1740,“ vypráví Dan Propper o českých, respektive moravských kořenech své rodiny. Sedíme ve Kfar Šmarjahu, malém městečku zhruba devět kilometrů od Tel Avivu. Je horko, přesto - nebo proto - pijeme horkou kávu jako (skoro) všichni kolem. Budoucí konzul loví česká slova a vzpomíná na Teplice, kde se jeho blízcí nakonec usadili.

Právě tam je v září roku 1938 zastihla Mnichovská dohoda. Pro ně, československé židy, prý šlo o jasný signál: je čas odejít! Potřebné dokumenty ale podléhaly zdlouhavé proceduře a Propperovi na ně čekali celý rok. Do Palestiny se ale nakonec dostali a Dan se v roce 1941 narodil už na Blízkém východě.

Železnice nejsou na hackery připravené, jde o tisíce životů, varuje elitní exzpravodajec

sinfin.digital