Google drtí sexuální skandál. Prominent dostal za mlčení pohádkové peníze, zaměstnanci na protest přerušili práci

ČTK

Adam Kotrbatý

Technologický gigant Google kryl kauzu jednoho ze svých klíčových mužů Andyho Rubina. Tvůrce populárního operačního systému Android musel z firmy odejít kvůli sexuálnímu napadení. Společnost však o obvinění pomlčela, a navrhu vyplatila Rubinovi odstupné 90 milionů dolarů (více než 2 miliardy korun). O kauze informoval minulý týden list New York Times. V reakci na skandál dnes zaměstnanci firmy na mnoha místech na protest přerušili práci.

Vlna protestů se převalila z Asie přes Evropu až do Severní Ameriky. Tisíce zaměstnanců v Tokiu, Singapuru, Londýně, Dublinu, Berlíně a New Yorku opustili v 11:10 místního času své kanceláře. Na akci se smluvili prostřednictvím hashtagu #googlewalkout. Na transparentech, které protestující nesli, stálo například: "Denně tvrdě pracuji, aby si moje firma mohla dovolit zaplatit 90 milionů dolarů manažerovi, který sexuálně obtěžuje mé kolegyně."

Organizátoři protestů připomínali, že Google veřejně prosazuje diverzitu a inkluzi, ale v realitě činy za slovy pokulhávají. Po svém zaměstnavateli požadují, aby skoncoval s platovou nerovností, aby vydal zprávu o vnitrofiremním sexuálním obtěžování a aby přijal jasná pravidla pro posuzování stížností na takové praktiky.

„Cítím to stejně a jsem odhodlán dosáhnout pokroku v problému, který v naší společnosti přetrvává příliš dlouho... a ano, i zde v Googlu.“

sinfin.digital