Grónsko bude prodávat vodu z tajících ledovců. Vědci ale upozorňují na zásadní paradox

Když už kvůli globálnímu oteplování tají ledovce, mělo by Grónsko alespoň zpeněžit vodu, která jinak odteče do moře. S takovou filozofií plánuje grónská vláda prodej milionů hektolitrů vody z pomalu mizející masy ledu. Vědcům, včetně těch českých, se ale nápad příliš nezamlouvá.

Na první pohled to může vypadat docela logicky. Zatímco v Grónsku, v Arktidě i ve velehorách, jako jsou Alpy, obrovské ledovce odtávají, jiná místa na planetě mají stále větší problémy se zajištěním dodávek pitné i užitkové vody. Tak proč vodu z ledovců nevyužít?

„Můžeme z vody z našich ledovců udělat obchodovatelný produkt, který jinde chybí,“ řekl v rozhovoru pro list Tagesspiegel grónský ministr průmyslu a energetiky Jess Svane. Grónská vláda podle něj už dříve udělila licence devíti společnostem, které mají právo čerpat ledovcovou vodu a vyvážet ji do zahraničí. Teď kabinet hodlá pro velký zájem export výrazně rozšířit, a vláda proto vypsala výběrové řízení na dalších 16 licencí. „Rozhodli jsme se expandovat a rozdělit se o naši vodu se zbytkem světa,“ uvedl Svane. „Říkáme světu: my máme obrovské zásoby čisté vody a nabízíme vám ji k využití.“

Schmarcz: Neptej se, co dělají v Maďarsku a Polsku. Ptej se, co uděláš ty pro Česko

sinfin.digital