Gruzií otřásá vražda dvou náctiletých. Demonstranti kvůli ní žádají konec vlády

ČTK

raz

Před bývalým sídlem parlamentu v gruzínském hlavním městě Tbilisi se dnes konala už druhým dnem demonstrace, jejíž účastníci požadovali odstoupení vlády. Policie zatkla několik nacionalistů, kteří plánovali provokace. Akce se koná jako projev solidarity s rodinami dvou šestnáctiletých chlapců, kteří byli zavražděni loni v prosinci. Proces se dvěma obviněnými skončil ve čtvrtek, ale podle veřejnosti byl politicky ovlivněn. Už ve čtvrtek rezignoval generální prokurátor Irakli Šotadze.

Před parlamentem se dnes sešlo několik set lidí a akci vedl otec jednoho ze zavražděných. Ruská agentura Interfax napsala, že si muž myslí, že prokuratura kryje vrahy jeho syna. Nedaleko parlamentní budovy se začali shromažďovat nacionalisté, kteří podle Interfaxu plánují provokace. Jejich zástupci řekli novinářům, že podporují protest u parlamentu, ale ne politické požadavky jako rezignace vlády nebo vyhlášení předčasných voleb. Několik z nich policisté zatkli.

V případě byli souzeni dva nezletilí a jen jeden z nich byl ve čtvrtek uznán vinným za vraždu jednoho z mrtvých, druhý obviněný byl usvědčen z pokusu o zabití druhé oběti, což je syn vůdce protestu Zazy Saralidzeho. Ten dnes prohlásil, že se případ vyšetřoval šest měsíců a podle výsledku procesu vrahové jeho syna nebyli ani identifikováni. "To vše proto, že prokuratura kryje syny vlivných osob," řekl Saralidze.

sinfin.digital