Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Guatemalské sirotčince hrůzy: Děti v nich bijí a zneužívají, našli je zavřené v klecích

Guatemalské sirotčince hrůzy: Děti v nich bijí a zneužívají, našli je zavřené v klecích
 

Děti v sirotčincích v Guatemale jsou často fyzicky zneužívány a týrány, některé z nich drží v klecích. Vyplývá to ze zprávy skupiny bojující za lidská práva Disability Rights International (DRI), o níž dnes informovala organizace Thomson Reuters Foundation. „Závažné a všudypřítomné týrání“ zaznamenali odborníci ve 13 soukromých i státních ústavech.

V Guatemale žije ve 40 státních i soukromých sirotčincích bezmála pět tisíc dětí. Mnohé z nich přitom mají alespoň jednoho rodiče, který je však tak chudý, že se o dítě není schopen starat.

Strašlivé podmínky odhalili experti například v soukromém zařízení ve městě Antigua v centrální Guatemale. „Našli jsme 175 dětí s oholenými hlavami, přivázané k invalidním vozíkům nebo kovovým zábradlím nebo držené v klecích,“ uvedl šéf organizace DRI Eric Rosenthal.

Guatemalské sirotčince často financují dobrovolníci z amerických náboženských skupin a mezinárodních neziskových organizací. Podle Rosenthala tak putují do země enormní částky, které však reálně nepokrývají potřeby sirotků.

Nebezpečné podmínky, kterým jsou děti v guatemalských ústavech vystaveny, potvrzuje i incident z loňské roku, při němž během požáru ve státním sirotčinci tragicky zahynulo 41 dívek. Skupina byla údajně za trest za pokus o útěk zamčena ve třídě, ve snaze přivolat pomoc dívky zapálily matrace.

Ochránci lidských práv nyní pátrají po místech pobytů dětí, které požár přežily. „Úřady tvrdí, že utekly. My se ale obáváme, že mohly být prodány“ k sexuálnímu zneužití, uvedl Rosenthal.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1