Hamáček v OSN: Šéf české diplomacie odsoudil anexi Krymu a vyzval k reformě Rady bezpečnosti

ČTK

ekb

Ne všechny země včetně těch ve východní Evropě si mohou zvolit vlastní orientaci v zahraniční politice, aniž by ohrozily svou svrchovanost a územní celistvost. Ve svém dnešním vystoupení na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku to řekl český ministr zahraničí Jan Hamáček, který zastupuje Českou republiku. Přítomným připomenul, že anexe ukrajinského poloostrova Krymu je očividné porušení mezinárodního práva. Svůj projev zahájil připomínkou smyslu existence OSN, jímž je ochrana míru, lidských práv, spravedlnosti a sociálního pokroku.

Nejde podle něj o západní nástroje, ale o univerzální hodnoty, o něž by měly usilovat všechny členské státy OSN. K řešení úkolů, které před OSN stojí, je podle ministra třeba, aby OSN přistoupila k obtížným strukturálním a politickým reformám. "Všichni chápeme, že je potřeba zreformovat Radu bezpečnosti OSN tak, aby odrážela realitu dnešního světa. Bohužel v minulých letech ji charakterizuje blokovací taktika spíše než spolupráce. Toto selhání se projevuje v několika brutálních konfliktech od Sýrie po Jemen," sdělil ministr.

Dějiny podle něj učí, že nejlepším lékem konfliktů a násilí je respekt k lidským právům. Lidskoprávní pilíř OSN trpí chronicky nedostatkem financí a je přehlížen, a to se musí změnit, dodal ministr. Důležitým hlasem je podle něj Rada OSN pro lidská práva a Hamáček přítomné požádal o podporu České republiky, která usiluje o členství v radě pro období 2019-2021.

sinfin.digital