Hitler ve videohrách a hákový kříž na Facebooku? Němci si neví rady s nacistickými symboly

bel

Nelegální zobrazení svastiky a dalších nacistických symbolů může znamenat až tři roky ve vězení. Pravidla ale počítají s výjimkou pro umění či vzdělávání. Jejich výklad je však nejednoznačný a Němci jsou často zmateni, co vlastně mohou a co už je za hranicí zákona. Diskusi o zobrazování nacistické symboliky v Německu oživilo nedávné rozhodnutí samoregulačního úřadu pro softwarovou zábavu, které tyto symboly vrátilo do videoher.

Populární videohrou Wolfenstein se to hákovými kříži a značkou SS jen hemží. Nechybí ani postava nacistického vůdce Adolfa Hitlera s jeho typickým tmavým knírkem pod nosem. Do nedávné doby v Německu zapovězená věc, zobrazování těchto symbolů v počítačových hrách podléhalo přísné cenzuře. Tvůrci hry to řešili tím, že svastiky nahrazovali jinými symboly, například trojúhelníky, a diktátorovu typickou vizáž upravili a pojmenovali ho Herr Heiler. Koncem minulého týdne ale samoregulační úřad pro softwarovou zábavu rozhodl, že kontroverzní a zakázané symboly se mohou do videohry distribuované na území Německa vrátit.

Podle instituce se tak může stát, pokud lze užití těchto symbolů považovat za „společensky přijatelné“ – to jinými slovy znamená, že se mohou používat v umění nebo k vědeckým účelům, případně v souvislosti s popisováním historie. V Německu se o problému začalo mluvit poté, co se loni na pultech prodejen objevila cenzurovaná verze zmiňované hry „Wolfenstein II: Nový kolos“, jejíž děj se odehrává v alternativním vesmíru.

Kandidáti SPD z bezpečnostních složek? Láká je řád a rychlá řešení, míní odborníci

sinfin.digital