Hnutí "MeToo" inspirovalo i katolické řeholnice a rabína. Také je zneužívali ti, co je měli v moci

Pavel Novotný

Hnutí MeToo se z nejvyšších pater hollywoodského pantheonu rozšířilo do nejrůznějších zákoutí globální společnosti. Po katolických řádových sestrách, které popisují zneužívání ze strany mužů církve, se teď s vyprávěním o nevítané pozornosti autorit přihlásili i ortodoxní židé. Rabín chasidské komunity v americkém Utahu Avrohom Zippel prolomil ve vlastním společenství odvěké ticho, když loni obvinil vlastní chůvu ze sexuálních zločinů, kterých se na něm prý dopustila.

Píše se rok 1999. Tehdejší čtyřicátnice Alavina Florreichová má už téměř rok na starost šest dětí rodiny rabína Bennyho Zippela. Nejstaršímu Avremimu je osm let. Žena, která je pro chlapce a budoucího duchovního samozřejmou autoritou, ho začíná sexuálně zneužívat. Třeba v koupelně, kam ho odváděla, aby jí nerušili chlapcovi rodiče. Tento traumatizující kontakt prý trval celých deset roků, až do Avremiho osmnáctin.

Loni se dospělý muž a již také rabín náboženského hnutí Chabad Lubavič rozhodl svoji vychovatelku zažalovat. Doma, v americkém státě Utah, u soudu ve městě Salt Lake City. Chasidská komunita nejen ve Spojených státech, ale i Izraeli mu teď naslouchá velmi pozorně. Neboť jak připomíná utažský list Deseret News, Avrohom Zippel „je patrně historicky první ortodoxní rabín, který zveřejnil svůj příběh sexuálního zneužívání v rámci kampaně MeToo.“

„Červený koberec jsme rozvinuli pro ženy, které se brání.“ Berlinale začalo v duchu kampaně #MeToo

sinfin.digital