Hodil svou botu po Bushovi, teď se chce irácký novinář stát poslancem a bojovat proti korupci

ČTK

raz

Irácký novinář Muntadar Zajdí, který před deseti lety na tiskové konferenci hodil na tehdejšího amerického prezidenta George Bushe boty, kandiduje do iráckého parlamentu. Jeho programem je boj proti korupci. Zajdí se o křeslo uchází na kandidátce, již sestavil vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr, informoval server BBC.

Útok na Bushe ze Zajdího učinil v očích mnoha Iráčanů hrdinu, ale soud ho poslal do vězení a novinář si odpykal roční trest. Když vyšel z vězení, tvrdil, že ho strážci mučili a že musí vyhledat ošetření kvůli zlomeným zubům, kostem a dalším zraněním.

Na tiskové konferenci v roce 2008, na níž byl kromě Bushe i tehdejší irácký premiér Núrí Málikí, byl Zajdí jako pracovník televize Al-Bagdadíja. V jedné chvíli vstal a hodil po Bushovi obě své boty, aby vyjádřil nesouhlas s invazí do Iráku, která pod velením USA začala v roce 2003. Provázelo ji násilí a bratrovražedný boj mezi Iráčany. „Tohle je polibek na rozloučenou iráckého národa, pse. Od vdov, od sirotků a od těch, kdo byli zabiti,“ volal na Bushe Zajdí.

Zbožný fotbalista "Mo" Salah je idolem Egypťanů i britských fanoušků. Káhiře ale vadí jeho vous

sinfin.digital