Homeopatika přestála v Německu zásadní útok. Otázky ale zůstávají

Zemský soud v německém Darmstadtu vynesl možná přelomový rozsudek, týkající se využívání homeopatik a jejich propagace. Podle soudu se mohou prodávat jako léčivo, i když výrobce není schopen prokázat, zda vůbec obsahují jakoukoliv léčivou látku. Žalobci přitom argumentovali mimo jiné tím, že takový přístup k homeopatikům vytváří precedens pro klamavou reklamu i u jiných výrobků.

Spor o to, jak a zda vůbec homeopatika fungují, se zatím ve většině evropských zemí odehrává především v mimoprávní rovině, tedy v rámci sporů profesních a jiných organizací. V Česku například dlouhodobě bojuje proti homeopatikům Český klub skeptiků Sisyfos, který tento druh léčby považuje za vědecky nepodložené „tmářství“. A zastáncům homeopatie uděluje anticenu Bludný balvan.

V Německu ale odpůrci homeopatie zvolili jinou, pro homeopatika jako taková mnohem nebezpečnější cestu. Sdružení (podobné klubu Sisyfos) zažalovalo jednoho z výrobců homeopatického přípravku „HCG C30 Globuli“ za to, že údajně klame spotřebitele a dopouští se podvodu. Přípravek měl podle příbalového letáku obsahovat těhotenský hormon HCG a pomoci k úpravě metabolismu a úbytku váhy.

Předčasné volby? Pro ANO by byly výhodné, nikdo další ale dobrovolně hlavu na špalek nedá

sinfin.digital