Horlivé tažení zachmuřených kleriků. Írán pořádá hon na zlatou mládež

Jitka Jeníková

Sociální sítě přinášejí netradiční pohled do zákoutí země dlouhé roky izolované mezinárodními sankcemi. Drahá auta, vyzývavé oblečení a bujaré večírky, kterými se na internetu chlubí nejmladší generace, vyvolávají v nejvyšších patrech přísné islámské republiky upřímné zděšení. Režim ale odpovídá jen další zákazy a represemi.

Máloco je vzdálenější obecně vžité představě Íránky zahalené v čádoru než fotky mladých děvčat s hlubokými výstřihy, kraťoučkými sukněmi, dlouhými vlasy, silným make-upem a tvářemi a těly modelek. Ale přesně takové fotky si dávají mladé Íránky na Instagram a Facebook. Ostatně jejich protějšky také nemají vousy a turbany, ale spíš značkové boty, nesmyslně drahé designérské kryty na mobily a ještě mnohem dražší auta. To, co nedokázaly stovky článků, knih a o co se bezúspěšně snažili celá desetiletí odpůrci režimu, zvládají sociální sítě na pár kliknutí myší. Stačí ukázat fotky luxusních vil, bazénů a večírků… A vládnoucí kruhy se začínají bát.

Fotky, které se objevují na Instagramu pod hashtagem „TheRichKidsOfTehran“, nejsou podle arabských novin al-Arab striktnímu režimu po vůli nejen proto, že ve všech směrech porušují to, co on káže, ale navíc působí jako přímá provokace pro většinu Íránců, kteří si stěžují na čím dál těžší životní podmínky a chudobu. Není tedy divu, že se režim pouští do boje se sociálními sítěmi. Mohly by nakonec z Íránu strhnout šátek, který ho halí už téměř čtyři desetiletí.

Zablokování instagramového kanálu s fotkami „bohaté teheránské mládeže“ (který v tu dobu sledovalo 114 tisíc uživatelů) spolu s celou řadou dalších stránek (především těch facebookových a twitterových) jen zvýšilo napětí mezi vládnoucími kruhy a veřejností. Spolu se vznikem účtu v roce 2014 se objevily také pochybnosti o pravosti fotek a tvrzení, že jsou to jen ukradené obrázky z internetu. Nezvyklý a fascinující obraz tak trochu jiného života v Íránu, kde místo zachmuřených mullů a žen, jimž nejsou mnohdy vidět ani oči, hrají mladí golf, opalují se, oblékají se podle poslední módy, lyžují a chodí na koncerty, neunikl zájmu západních médií. Deníku The Daily Mail se údajně podařilo potvrdit identitu majitele účtu a autenticitu na něm vystavených fotek.

A zatímco svět užasle přihlíží, íránský režim v podobných kanálech vidí jasnou hrozbu svému postavení a dospívá k závěru, že je zapotřebí přitáhnout internetu otěže. Moc dobře si totiž uvědomuje, že dvě třetiny obyvatel země jsou mladší 35 let a internet hraje v jejich životech podstatnou roli. 

Mladí Íránci totiž, jak se zdá, tak docela neuznávají ideály revoluce, jež jim vštěpovala starší generace. Autority se navíc obávají případných reakcí střední a nižší třídy. Vysoká nezaměstnanost a chudoba ostře kontrastují s životem, který vede zlatá mládež a jenž posiluje pocit nespravedlnosti mezi jednotlivými patry společnosti. Navíc nižší třídy jsou vystaveny výrazně silnějšímu tlaku ze strany státní moci, zatímco bohatí si užívají naprostou svobodu.

To vysvětluje, proč je Írán na poli blokování webových stránek aktivní to té míry, že si u organizace Reportéři bez hranic vysloužil titul „nepřítel internetu“. Íránské revoluční gardy pozatýkají měsíčně přibližně 540 uživatelů internetu, kteří na něm projevili či projevují svůj odpor k režimu, ať už v samostatných článcích nebo v komentářích. Podle stanoviska íránské gardy jsou tito jedinci, jejichž počet se odhaduje na 20 milionů – „agenty Ameriky a Izraele“ a jejich cílem je poštvat mládež proti vládě.

Podle neziskové organizace Freedom House je Írán jednou ze zemí, které nejsilněji potlačují svobodu internetu a médií. V současné době je Írán Reportéry bez hranic považován za 169. nejhorší zemi ze 180 na světě, pokud jde o svobodu tisku. V tamějších vězeních je aktuálně na 60 novinářů a země dál pokračuje s blokováním sociálních sítí, filtrování webových stránek a zatýkáním internetových aktivistů.

Plošně ovšem sociální sítě režim zakázat nemůže, koneckonců svůj účet na Twitteru má i ministr zahraničí Muhammad Džawád Zaríf a na Instagramu si můžete prohlédnout, co právě dělá třeba takový prezident Rúhání nebo nejvyšší ájatolláh Chameneí.

sinfin.digital