„Hovořil o mocných tohoto státu, a proto byl umlčen." Bratislavou prošel pochod za Kuciaka

ČTK

raz

Se zapálenými svíčkami v rukou se dnes stovky Slováků shromáždily v centru Bratislavy na vzpomínkové akci věnované zavražděnému novináři Jánu Kuciakovi a jeho rovněž zavražděné přítelkyni. Akce začala na náměstí Slovenského národního povstání, které bylo v roce 1989 místem protikomunistických protestů, a dav se pak vydal na tichý pochod k úřadu vlády.

„Ján Kuciak hovořil o mocných tohoto státu, a proto byl umlčen. Jsme tu, abychom ukázali, že Slovensko patří nám a nikoli mafii,“ prohlásil šéf opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič, který shromáždění svolal.

Účastníky akce oslovila také matka policisty Róberta Remiáše, který zemřel v roce 1996 za dosud nevyjasněných okolností. Exploze Remiášova vozidla podle dostupných informací souvisela s únosem syna exprezidenta Michala Kováče, z něhož byla podezřelá tajná služba SIS v období vlády premiéra Vladimíra Mečiara.

„Opět prožívám hrůzu, když mladí lidé, kteří chtějí ostatním otevřít oči a ukázat, co se děje v tomto státě, přicházejí o život. Nedovolte, aby umíraly děti jen proto, že gauneři mají propojení na vládní moc,“ řekla Anna Remiášová.

sinfin.digital