Hranice EU by mohli hlídat žoldáci. Jak se to osvědčilo jinde?

Markéta Žižková

S novým receptem pro zvládání migrační krize přišel zakladatel soukromé bezpečnostní agentury Blackwater Erik Prince. Ochranu hranic by podle něj Evropská unie měla vložit do rukou soukromých armád. Jenže právě zkušenosti s Blackwater ukazují, proč se mít před podobným řešením na pozoru.

„Je jasné, že agentury jako Blackwater v této oblasti vidí velkou byznysovou příležitost - tlak veřejnosti na ochranu hranic je velký a státy v něm mají rezervy,“ říká pro INFO.CZ Tomáš Jungwirth, policy officer Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v Česku. Erik Prince, který Blackwater prodal v roce 2010 a dnes vede čínskou vládou podporovanou agenturu Frontier Services Group, vidí budoucnost v partnerství mezi evropskými vládami a privátním sektorem.

Na hranicích by podle něj měly operovat jednotky složené z místních – převážně Libyjců – proškolených zástupci EU. S pašeráky by bojovali za pomoci pozemních i leteckých úderů. „Tento typ bezpečnostních operací by mohl být skrze partnerství mezi vládou a soukromými společnostmi zřízen rychle a efektivně a za nižší náklady, než jdou na současné operace EU,“ popsal Prince v komentáři pro Financial Times.

Migrace
sinfin.digital