Hrozivé záběry ze syrské Dúmy: Desítky dospělých i dětí se udusily po chemickém útoku

ČTK, luš

Město Dúmá se údajně stalo v sobotu terčem chemického útoku syrských vládních sil, při němž zahynuly desítky civilistů. Záchranáři z organizace označované jako Bílé přilby stanovili počet obětí na 40, možná až na 70. Americké ministerstvo zahraničí označilo zprávy o množství obětí za děsivé. Pokud se prokáže pravdivost těchto informací, budou Spojené státy požadovat odpověď mezinárodního společenství, uvedla americká diplomacie podle agentury Reuters. Syrská státní média nicméně popřela, že by vládní vojska použila chemické zbraně, a podobně vinu syrské armády popřelo spojenecké Rusko. Papež František útok označil za neospravedlnitelné použití vyhlazovacích prostředků.

Bílé přilby na internetu zveřejnily fotografie lidí, kteří prý podlehli účinkům chlóru a dalších chemických látek. Celé rodiny se udusily ve sklepích, kde kvůli neustálému ostřelování a bombardování Dúmy žily, napsali záchranáři. Mezi oběťmi je vidět i řada malých dětí. Zprávy nemohly být ověřeny z nezávislých zdrojů.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace ale není schopna „potvrdit, či vyloučit“ obvinění z použití chemických zbraní syrskou armádou.

ANALÝZA: Amerika nás zradí, obávají se syrští Kurdové. A zřejmě mají pravdu

sinfin.digital