„Hrůzná a zbabělá“ akce. Mezi oběťmi útoku na konvoj v Sýrii je 68 dětí, tvrdí SOHR

ČTK

luš

Smrt více než 120 lidí provázela v Sýrii evakuaci čtyř obléhaných obcí a měst, na níž se podařilo dohodnout v březnu. Silná nálož v sobotu vybuchla u konvoje autobusů v blízkosti města Halab (Aleppo). Podle stále se upřesňujících zpráv přišlo o život 126 lidí, mezi nimiž bylo 68 dětí a 13 žen.

Papež František ve svém dnešním velikonočním poselství hovořil o nečestném útoku na prchající. České ministerstvo zahraničí twitteru útok na autobusy s uprchlíky u Halabu odsoudilo a zdůraznilo, že „je nutné hledat politické řešení krize a spojit se v boji proti terorismu“. Koordinátor humanitárních operací OSN Stephen O'Brien řekl, že je touto „hrůznou a zbabělou“ akcí zděšen.

Francouzské ministerstvo zahraničí označilo útoky na civilisty za nepřijatelné a vyzvalo k ochraně evakuovaných lidí a k respektu mezinárodních humanitárních zákonů.

O evakuaci šíitských obcí Fúa a Kafrája v provincii Idlib, které dlouhodobě obléhali odpůrci syrského režimu, a měst Zabadání a Madájá z province Damašek, obléhaných naopak spojenci syrské armády, se vyjednávalo dlouho. Dohoda byla ohlášena v březnu a podílel se na ní Írán jako spojenec Damašku a Katar, který podporuje syrskou opozici.

Z Fúji a Kafráji má podle dohody odejít asi 16 000 šíitských občanů, ze Zabadání a Madáji pak všichni sunnitští povstalci a jejich rodiny. Evakuace šíitských vesnic byla rozvržena do 60 dní. Ve všech čtyřech lokalitách je podle OSN vystaveno obtížené humanitární situaci na 60 000 lidí.

sinfin.digital