„Hrůzná urážka lidstva.“ Trump kvůli chemickému útoku v Idlíbu změnil pohled na Asada

ČTK, raz, RR, zz

Americký prezident Donald Trump považuje úterní chemický útok v Sýrii za „děsivý a nepopsatelný. „Je to hrůzná urážka lidstva a jde o překročení „řady linií, řekl Trump na tiskové konferenci. Útok podle něj změnil jeho pohled na syrského prezidenta Bašára Asada, z použití toxických látek Trump obvinil právě jeho. 

„Tyto nelidské činy Asadova režimu nemůžou být tolerovány. Spojené státy stojí po boku našich spojenců po světě a tento hrůzný útok odsuzují, stejně jako další takové útoky, cituje Trumpa americká televize CNN. 

3355309:article:true:true:true

Trump v této souvislosti opět kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, že vůči Asadovu režimu použil jen „planých hrozeb, když se zjistilo, že chemické zbraně používá. Demokratičtí senátoři jej na oplátku kritizovali, že se při odsouzení chemického útoku ani slovem nezmínil o odpovědnosti Ruska, které jako spojenec Asadova režimu hájí zájmy nynější vlády této blízkovýchodní země.

Velvyslankyně USA v OSN Nikki Haleyová předtím v souvislosti s útokem ostře kritizovala Rusko, že nedokáže krotit svého syrského spojence. „Kolik dětí ještě bude muset zemřít, než se Rusko začne zajímat? prohlásila diplomatka na dnešním mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se případem zabývá.

Podle hromadících se svědectví z místa tragédie je za útok odpovědné syrské vojenské letectvo. Podle zdroje citovaného Reuters shodil syrský letoun čtyři bomby – tři konvenční, které vybuchly běžným způsobem, a jednu, která hlučně neexplodovala. Nad místem dopadu se ale vytvořil sloup bílého dýmu.

sinfin.digital