Indonésie stěhuje hlavní město z Jávy na Borneo. Není první, kdo posílá úředníky na venkov

Pavel Novotný

Indonésie se rozhodla přestěhovat hlavní město z přelidněného ostrova Jáva na Borneo, které naopak proslulo deštnými pralesy. Důvod je nasnadě: Jakarta, tedy hlavní aglomerace země čítající podle některých propočtů až 30 milionů lidí, začíná kolabovat nejen dopravně, ale i ekologicky. Nejpravděpodobnějším kandidátem na novou metropoli indonéských ostrovů se zdá být město Palang Raya, respektive jeho okolí.

„Žádám Vás tímto o svolení k tomu, abychom mohli přestěhovat naše hlavní město na Borneo,“ prohlásil v projevu k parlamentu indonéský prezident Joko Widodo známý i pod přezdívkou Jokowi. Ryze formální prosbu přednesl poslancům symbolicky v předvečer oslavy dne nezávislosti. „Hlavní město není jen symbolem národní identity, ale mělo by také reprezentovat pokrok, kterého náš národ dosáhl,“ zaznamenala jeho slova stanice TV Sarawak.

Zdá se být rozhodnuto: po desetiletích dohadů se ostrovní stát rozhodl přemístit své centrum na Kalimantan, jak zní indonéský název Bornea. Jakkoli jde o osobní dojem autora textu, který v Jakartě několikrát pobýval, stávající metropole opravdu není nejpříjemnějším místem k životu. Město je přelidněné, podle odhadu v celé aglomeraci žije až 30 milionů lidí. Nekonečné se zdají být také špalíry aut, která se tísní ve všudypřítomných zácpách. Kolabuje hromadná doprava: pruhy vyhrazené pro speciální městské autobusy i zvlášť vytvořené terminály situaci neřeší už proto, že se před nimi ve špičce štosují zástupy cestujících. O metru hovoří radnice už roky, proto nad každou novou diskusí na toto téma mávají občané Jakarty už jen rukou.

Petrů: Důležité vítězství pro nejlidnatější muslimskou zemi

sinfin.digital