Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Inflace ve Venezuele nabývá neskutečných rozměrů. Ekonomové letos čekají milion procent

Inflace ve Venezuele nabývá neskutečných rozměrů. Ekonomové letos čekají milion procent

Míra inflace ve Venezuele vylítne do konce letošního roku až na jeden milion procent. Ekonomika klesne o 18 procent. Uvedl to ředitel oddělení Mezinárodního měnového fondu pro západní polokouli Alejandro Werner. Země se tak dostane do jedné z nejhorších hyperinflačních krizí v moderní historii. Werner přirovnal současný stav ve Venezuele ke krizi v Německu v roce 1923 či v Zimbabwe před deseti lety.

Země Latinské Ameriky kolabuje od propadu cen ropy v roce 2014, protože úřady odmítly přistoupit k ekonomickým změnám. Země je prakticky závislá na příjmech z vývozu ropy. Těžba ropy je však nyní nejnižší za několik desetiletí. Problémy zhoršuje i vládní kontrola cen a vývoje devizového kurzu.

Prezident Nicolás Maduro tvrdí, že země je obětí ekonomické války vedené opozicí za pomoci Washingtonu. Opoziční kritici uvádějí, že problémy v zemi jsou výsledkem špatných politických rozhodnutí, včetně nekontrolovaného tisku nových peněz a kontroly nad devizami a cenami, které způsobily, že podniky nejsou schopny dovážet suroviny a stroje. V zemi je nedostatek prakticky veškerého základního zboží, včetně potravin a léků.

Venezuela kvůli stále se zhoršujícímu stavu ekonomiky přestala pravidelně zveřejňovat ekonomické indikátory. Ekonomové tak nyní závisejí na nezávislých předpovědích mezinárodních organizací, bank a venezuelského kongresu. Podle zákonodárného sboru vedeného opozicí spotřebitelské ceny letos stouply o 46.305 procent, uvedla agentura Reuters.

Index kávy s mlékem agentury Bloomberg, který sleduje vývoj ceny šálku kávy v pekárně na východě Caracasu, odhaduje, že inflace v minulém roce dosáhla 60.000 procent. Nyní nabírá na rychlosti a za poslední tři měsíce dosáhla 300.000 procent.

720p 360p
Protesty ve Venezuele v roce 2017

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1