INFO.CZ v Alžírsku: V ulicích jsou miliony lidí, islamisty vyhnali. Pád korupčníků jim nestačí

Milan Rokos

REPORTÁŽ | Alžírský režim se otřásá v základech a nedokáže zastavit obrovské demonstrace, které se scházejí od 22. února každý týden. „Tehdy padla zeď strachu, nyní je režim čím dál slabší,“ říká student Zacarias a věří, že změny přinesou Alžířanům svobodu a demokracii. Tím, že hnutí nemá žádné konkrétní vůdce, je pro vládu prakticky nezastavitelné. Na druhou manifestaci po konci ramadánu se vypravil i reportér INFO.CZ.

Na blankytně modré obloze krouží několik vrtulníků a silnici svažující se do centra Alžíru lemují desítky tmavě modrých policejních antonů. „Necháme auto na kopci, v centru budou davy, tam bychom se nedostali,“ omlouvá se čtyřicátník Kamál, který vzal na tradiční páteční manifestaci kromě českého novináře i svého 15letého syna.

Ještě než vyrazí, uváže mu kolem ramen zelenobílou alžírskou vlajku. Státní symbol zde ostatně nosí snad každý druhý – někdo v podobě vlajky, další mají alžírské fotbalové dresy, kšiltovky nebo šály. Barevnou škálu davu doplňují žluto-zeleno-modré berberské vlajky. Právě Berbeři jsou v Alžírsku nejpočetnějším etnikem.

INFO.CZ v Alžírsku: „Prezident prodal zemi pod stolem, vládne nám mafie s konty ve Švýcarsku“

sinfin.digital