INFO.CZ v epicentru: Hamburgery a kamery na každém rohu. Singapur vítá summit Kima a Trumpa

urm

Marek Hudema

V malém městském státě Singapur zítra začíná summit, který by měl zbavit svět hrozby severokorejských jaderných zbraní a přinést mír na Korejský poloostrov. Singapur zvýšil bezpečnostní opatření a snaží se vytěžit ze setkání dvou znepřátelených zemí co nejlepší reklamu pro svou zemi.

„Stát, pokud tady nebydlíte, dál už nesmíte,“ vyhání mně singapurská policistka u příjezdu k luxusnímu hotelu Capella, kde se zítra bude konat první setkání amerického prezidenta a vůdce severokorejské diktatury v historii. „Když nemáte speciální povolení, vystupte si z auta,“ dodává s tím, že novinářská akreditace jím není. Novináři mohou jen na druhou stranu ulice, za plot ze železných zábran. Vjezd aut na celý ostrov, který spojuje s vlastním Singapurem krátká silnice, je přísně omezený.

Podobná bezpečnostní opatření platí i u hotelu Shangri La v centu města, kde bydlí americký prezident Donald Trump, a u hotelu St. Regis, kde se ubytoval severokorejský vůdce Kim Čong-un. Novináři se tam shlukují a marně se snaží zahlédnout Kim Čong-una či jeho sestru. Kim má totiž velmi dobře vycvičené osobní strážce a mezi jejich úkoly mimo jiné patří obklopit ho tak, aby ho nikdo neviděl. Pomáhají jim při tom i singapurští policisté. Přesně tohle se stalo, když Kim včera přijížděl, takže čekající novináři z toho byli dost zklamaní.

Pokud se vzdáte jaderných zbraní, bude to mít dobrý konec. USA představily své požadavky na Kima

sinfin.digital