INFO.CZ v epicentru: Summit k odzbrojení KLDR nepovede, Čína na něm vydělá, varuje analytik

Marek Hudema

Čína si jednáním Trumpa s Kimem zajišťuje to, že u jejích hranic nebudou američtí vojáci a američtí spojenci ve východní Asii nebudou toužit po jaderných zbraních, vysvětluje odborník na bezpečnost Bilveer Singh z National University of Singapore, kde s ním reportér INFO.CZ dělal rozhovor jen pár hodin před ostře sledovanou schůzku. Summit navíc podle něj rozhodně nepovede k jadernému odzbrojení Severní Koreje.

Kim Čong-un se rozhodně nevzdá svého nukleárního arzenálu, zdůrazňuje singapurský politolog Bilveer Singh. Shoduje se tak s dalšími odborníky, kteří tvrdí, že Kim se jednoduše nechce vzdát svých jaderných zbraní, protože je považuje za záruku toho, že na něj Spojené státy nezaútočí. Stejně se vyjádřil například pro arabskou televizní stanici Al-Džazíra Horacio Falcao, odborník na vyjednávání ze singapurské pobočky známé manažerské školyEuropean Institute of Business Administration. A nedávno totéž řekl INFO.CZ i čínský odborník na jaderné zbraně Tchung Čao.

Jednání podle většiny odborníků neskončí zřejmě ani totálním neúspěchem, ani slibem okamžitého nukleárního odzbrojení Severní Koreje. „Kim se totiž bojí, že dopadne jako libyjský vůdce Muammar Kaddáffí, který se sice vzdal svého jaderného programu, ale o pár let později byl svržen lidovou revolucí, které pomohly zvítězit nad diktátorem i nálety západních letadel včetně těch amerických,“ uvádí singapurský odborník. Podle Singha Kima před vzdáním se nukleárních zbraní varuje i příklad Kyjeva. Ukrajina se po rozpadu Sovětského svazu vzdala svých jaderných zbraní a za to jí byla zaručena nedotknutelnost jejích hranic. Jedním ze signatářů Budapešťského memoranda, které to mělo zaručit, bylo i Rusko které pak anektovalo ukrajinský Krym.

INFO.CZ v epicentru: Hamburgery a kamery na každém rohu. Singapur vítá summit Kima a Trumpa

sinfin.digital