Informace za imunitu. Exnáměstek ředitele FBI nabídl Senátu svědectví v kauze e-mailu Hillary Clintonové

ČTK

mst

Bývalý náměstek ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování Andrew McCabe nabídl justičnímu výboru Senátu USA výměnou za imunitu svou výpověď v kauze soukromého e-mailu bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Pokud pardon McCabe nedostane, vypovídat před Kongresem zřejmě nebude s odvoláním na pátý dodatek americké ústavy, podle kterého nikdo nesmí být nucen svědčit sám proti sobě.

Clintonová jako šéfka americké diplomacie používala svůj soukromý e-mail pro pracovní účely, což vyvolalo skandál během její volební kampaně, kdy se proti Donaldu Trumpovi ucházela o prezidentské křeslo. FBI případ prošetřovala a dospěla k závěru, že počínání demokratky Clintonové bylo sice krajně nezodpovědné, nikoli ovšem trestné.

Trump, o jehož kampaň se kvůli možným vazbám na Moskvu zajímá zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, opakovaně upozorňuje, že vyšetřována by měla být především Clintonová. Nyní se justiční výbor Senátu USA chystá debatovat o interní zprávě inspekce ministerstva spravedlnosti, podle které se jak ministerstvo, tak FBI v kauze Clintonové dopustily řady přešlapů.

Jsem všechno, co Češi nenávidí. Počítám s tím, že mě můžou zavraždit, říká kněz Tomáš Halík

sinfin.digital