Informoval o zvěrstvech Islámského státu a jen stěží přežil. Teď se novinář bojí zpátky domů

Marek Hudema

Bez konce syrského diktátora Bašára Asada mír v Sýrii nebude, říká Mohamad Almusari, jeden ze členů novinářské skupiny Raqqa Is Being Slaughtered Silenty (Rakka je tiše masakrována), která donedávna informovala svět o zločinech radikálů z teroristické organizace Islámský stát přímo z jejich hlavního města Rakky. Asad posiluje své pozice a Sýrie je podle Almusariho hřištěm velmocí. Zločiny islamistů nahradilo porušování lidských práv dalšími vládci Sýrie. Novináři se stále bojí o život.

Utekl jste do Německa kvůli obavě o svůj život, protože vám vyhrožovali radikálové z teroristické organizace Islámský stát. Uvažujete nyní, když jsou islamisté téměř poraženi, o návratu do Sýrie, do Rakky?

Chci se vrátit do své země a nejen pro to, že naučit se jazyk a integrovat se do německé společnosti není snadné. Stejně jako většina lidí mého typu jsem se vždy chtěl vrátit. Někteří lidé se dokonce už začali vracet. Já o tom ale v současné době nemohu uvažovat z bezpečnostních důvodů. Situace v Sýrii není lepší, spíše se to zhoršuje. Z praktických důvodů pro mne nepřipadá návrat v úvahu, byl bych ohrožen. Už asi rok a půl jsem zasažen určitým, téměř paranoidním strachem. Když vyjdu na ulici, tak se rozhlížím, kdo jde za mnou, kdo kolem mne rychle prochází, jestli mne nesleduje. Doufám, že se toho zbavím.

Sýrie (březen/duben 2018)
sinfin.digital