Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Islámský stát se chystá zabít zdravotnici v Nigérii. Zbývá jí jen pár hodin života

Islámský stát se chystá zabít zdravotnici v Nigérii. Zbývá jí jen pár hodin života

Teroristická organizace Islámský stát v západní Africe by mohla do 24 hodin zabít další humanitární pracovnici, varoval dnes Mezinárodního výbor Červeného kříže. Veřejně apeloval na nigerijskou vládu, subjekty i jednotlivce zapojené do vyjednávání s ISWA, aby se zasadili o propuštění dvou žen, které islamisté unesli v březnu. Červený kříž ve výzvě nevysvětlil, jak se o 24hodinové lhůtě dozvěděl.

"Lhůta, po níž by mohla zemřít další humanitární pracovnice, je kratší než 24 hodin," napsal Mezinárodní výbor Červného kříže ve svém veřejném apelu. 

Hauwa Mohammed Limanová pracovala v nemocnici, kterou podporuje MVČK. Byla unesena 1. března spolu s Alicí Lokshaovou, jež působila v centru zaštítěném Dětským fondem OSN (UNICEF). Třetí z žen, která onoho dne skončila v rukou islamistů, zabili únosci v září. Stejná organizace v únoru unesla také 15letou studentku Leah Sharibuovou, připomíná Červený kříž.

"Naléhavě vás vyzýváme: ušetřete tyto ženy. Jde o porodní asistentku, zdravotní sestru a studentku. Nenáleží k žádné straně konfliktu," obrátila se na únosce Patricia Danziová, která řídí činnost Mezinárodního výboru Červného kříze v Africe.

Skupina Islámský stát v západní Africe se v roce 2016 oddělila od teroristické organizace Boko Haram. V uplynulých měsících zabili tito radikálové při útocích v severovýchodní Nigérii stovky vojáků, napsala agentura Reuters. Podobně jako Boko Haram chce Islámský stát v severovýchodní Nigérii založit samostatný stát a zavést v něm islámské právo šaría v jeho extrémním výkladu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1