Islámský stát se chystá zabít zdravotnici v Nigérii. Zbývá jí jen pár hodin života

ČTK

Teroristická organizace Islámský stát v západní Africe by mohla do 24 hodin zabít další humanitární pracovnici, varoval dnes Mezinárodního výbor Červeného kříže. Veřejně apeloval na nigerijskou vládu, subjekty i jednotlivce zapojené do vyjednávání s ISWA, aby se zasadili o propuštění dvou žen, které islamisté unesli v březnu. Červený kříž ve výzvě nevysvětlil, jak se o 24hodinové lhůtě dozvěděl.

"Lhůta, po níž by mohla zemřít další humanitární pracovnice, je kratší než 24 hodin," napsal Mezinárodní výbor Červného kříže ve svém veřejném apelu. 

Hauwa Mohammed Limanová pracovala v nemocnici, kterou podporuje MVČK. Byla unesena 1. března spolu s Alicí Lokshaovou, jež působila v centru zaštítěném Dětským fondem OSN (UNICEF). Třetí z žen, která onoho dne skončila v rukou islamistů, zabili únosci v září. Stejná organizace v únoru unesla také 15letou studentku Leah Sharibuovou, připomíná Červený kříž.

"Naléhavě vás vyzýváme: ušetřete tyto ženy. Jde o porodní asistentku, zdravotní sestru a studentku. Nenáleží k žádné straně konfliktu," obrátila se na únosce Patricia Danziová, která řídí činnost Mezinárodního výboru Červného kříze v Africe.

sinfin.digital