Itálie s obavami hledí na přehradu Campotosto. Může se opakovat tragédie z minulosti?

Michaela Kratochvílová

Národní komise pro posuzování vážných rizik v souvislosti se sérií zemětřesení v centrální Itálii upozornila na další hrozbu. Tou jsou vodní nádrže a přehradní jezero Campotosto, které leží na půl cesty mezi městy Amatrice a L’Aquila. Zemi okamžitě zachvátily obavy z možného opakování tragédie na přehradě Vajont.

Seismologové spolupracující s italskou Národní komisí pro posuzování vážných rizik (CNGR) vydali prohlášení, ve kterém uvádějí, že existuje velká pravděpodobnost, že region centrální Itálie zasáhnou opět otřesy. Obávají se, že by další zemětřesení mohlo být ještě intenzivnější než ta předchozí; dosáhnout by mohlo šesti či sedmi stupňů Richterovy škály.

Pro region, který je už tak v poslední době sužovaný katastrofami, jako jsou právě nedávné otřesy a následná lavina, která zavalila hotel Rigopiano s desítkami lidí, by to mohlo znamenat další komplikace. Na půli cesty mezi městy Amatrice a L’Aquila leží totiž oblíbený turistický cíl - přehradní jezero Campotosto. Jedna ze tří hrází, které zadržují 230 milionů metrů krychlových vody, stojí přímo nad tektonickým zlomem.

„V oblasti Campotosto se nachází druhé největší přehradní jezero v Evropě s třemi hrázemi. Jedna z nich přitom stojí na zlomové linii, která je nyní zčásti opět aktivní. Vzájemné pohyby půdy by mohly způsobit stejný efekt, jakého jsme byli svědky při tragédii na Vajontu,“ cituje prezidenta CNGR Sergia Bertolucciho deník Huffington Post.

Tragédie na přehradě Vajont v Dolomitech si před čtyřiapadesáti lety vyžádala na dvě tisícovky obětí. Situaci šlo přitom tehdy předejít. Bertolucci následně svá slova ve vyjádření pro tiskovou agenturu ANSA zmírnil, riziko podle něj není bezprostřední. Současně podtrhl důležitost bedlivého monitorování zmíněné zlomové linie.

sinfin.digital